Aan deze website wordt hard gewerkt. Helaas is nog niet alles compleet. Dus neem gerust nog eens een kijkje.


Even voorstellen...

Wij zijn "De Schouwspelers"!

Een amateur toneelvereniging uit Pernis.

In 1959 is de vereniging opgericht en sindsdien zijn er velen toneelstukken door onze vereniging, met veel plezier, op de planken gezet.

Jaarlijks proberen wij twee stukken te spelen. Meestal een klucht/blijspel in het voorjaar en een thriller/drama in het najaar. Daarnaast hebben wij ook al diversen malen in december

"A Christmas Carol" gespeeld en doen wij ook (mee) aan allerlei andere activiteiten zoals o.a. Koningsdag, kerstmarkten en voorstellingen in verzorgingstehuizen.

Naast onze (senioren) toneelgroep is er ook een jeugdgroep (zie jeugd pagina) 

Kortom; wij zijn een actieve vereniging!


60 Jaar toneel van de bovenste plank

Uit: de Havenloods door Jacco Oldenburg, 31 oktober 2019

60 Jaar geleden bestond voetbalvereniging Excelsior Pernis 30 jaar. De feestcommissie vroeg een paar Pernissers die wel eens iets met toneel hadden gedaan, een leuk stukje op te voeren. Na het opvoeren van dit stukje waren de leden van het tijdelijke toneelgroepje zo enthousiast, dat ze besloten verder te gaan.

In een klein huisje aan de Pernisse Molenweg werd zo, op de avond van 29 oktober 1959, toneelvereniging de Schouwspelers opgericht. De nieuwbakken acteurs konden direct aan de bak met het instuderen van het stuk ‘Baron van Haberniks’, want de première daarvan vond al plaats in januari 1960 in het Gereformeerde Jeugdgebouw in Pernis. Zoals veel startende verenigingen begonnen ook de Schouwspelers in hun beginjaren in de huiskamers van de leden. Via gehuurde schuren, eerst zonder en later met toilet, heeft de vereniging, na een een tijdje in het oude gemeentehuis te hebben gebivakkeerd, inmiddels een vrijstaand gebouw tot haar beschikking.

De Schouwspelers waren vanaf de oprichting al gauw een begrip in het dorp en lieten zich dan ook regelmatig buiten de theaters zien. Zo verzorgden ze vanaf 1966 met hun gehele team de Sinterklaasintocht van het dorp. 60 Jaar Schouwspelers heeft hoogtepunten, dieptepunten en mooie anekdotes opgeleverd. Het meespelen van Paul de Leeuw in de voorstelling ‘Polyester Polka’ in 1983 was zo’n hoogtepunt. De Schouwspelers ontmoetten hem op een eenakter festival in voormalig theater Piccolo in Rotterdam en waren direct onder de indruk van zijn talent. Ze zochten nog iemand voor een grote rol en trokken de stoute schoenen aan. De Leeuw zei ‘ja’ omdat hij acteer ervaring wilde opdoen.

Een ander hoogtepunt vond plaats in 1986 toen de Schouwspelers mee deden aan een wedstrijd van toneelvereniging Mutia Amacitia in het Rotterdamse Zuidplein theater. Beste regisseur, beste mannelijke -en vrouwelijke hoofdrol van deze wedstrijd waren voor de Schouwspelers. Latere hoogtepunten vonden plaats In 2014 en 2015 waar de voorstellingen ‘Groos’ en ‘Scrooge’ voor uitverkochte zalen in theater Zuidplein werden gespeeld. Dieptepunten in die 60 jaar Schouwspelers zijn vooral het verliezen van leden en vrienden door overlijden. Een praktisch dieptepunt was de plotselinge sluiting van het Rehoboth. Gelukkig konden de voorstellingen worden verplaatst naar het Gereformeerde Jeugdgebouw, maar daar was de stroomvoorziening niet in orde en moest een generator worden geregeld en Schouwspelers zelf naar het tankstation in Hoogvliet rijden om diesel voor de generator te kopen. In 2005 werd een jeugdafdeling opgericht en ook dit jaar is er weer een nieuwe groep jonge acteurs gestart. Medio maart zal de voorstelling ‘Pygmalion’ ten tonele worden gebracht. Regisseur hiervan is Cor ‘t Hart, die geboren is in dat kleine huisje aan de Molenweg waar de Schouwspelers 60 jaar geleden werden opgericht.